usafunvacations logo facebook facebook parks rental acco home flight

Regels voor handbagage


Regels voor handbagage op alle vliegvelden binnen de Europese Unie:

Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat wél of niet mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie.
De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen.
Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in de handbagage:
U kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter.
Deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtig plastic zakje.
Per persoon mag één doorzichtig plastic zakje worden meegenomen.
Het doorzichtige plastic zakje mag niet groter zijn dan 1 liter.
Het doorzichtige plastic zakje moet hersluitbaar zijn.
U kunt een geschikte doorzichtig plastic zakje van thuis meenemen.
Op verzoek kunt u het doorzichtig plastic zakje gratis verkrijgen op alle Europese luchthavens.

Er zijn 2 uitzonderingen:
Babyvoeding, die u tijdens de vlucht nodig hebt.
Medicijnen, die u tijdens de vlucht nodig hebt.


Aankopen op de luchthavens en aan boord:
Na de ticket- en/of paspoortcontrole kunt u op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de winkel of aan boord - wanneer nodig - voor u verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als u op een volgend vliegveld moet overstappen mag u het zegel niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen. Denkt u er er vooral wél aan uw nieuw aangeschafte artikelen, tijdens uw overstap, om te pakken naar uw koffers welke weer in het ruim gaan, daar deze anders in beslag worden genomen bij security (handbagage controle) op de Amerikaanse luchthavens.

Apart aanbieden van uw handbagage:

Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet u apart aanbieden bij de handbagagecontrole.

Waar zijn deze regels voor nodig?

Deze nieuwe regels voor handbagage zijn ingevoerd na de arrestaties van terrorismeverdachten in Groot-Brittannië, in augustus 2006. De verdenking bestaat dat deze personen vloeibare explosieven wilden gebruiken voor een terroristische aanslag. Om de kans daarop te verkleinen, wordt het meenemen van vloeistoffen in de handbagage beperkt en strenger gecontroleerd.

Waarom vloeistoffen?

Er is veel onderzoek gedaan naar vloeibare explosieven. Het blijkt dat voor het veroorzaken van een explosie grotere hoeveelheden nodig zijn. Daarom mogen passagiers geen grote hoeveelheden vloeistof meer meenemen in de handbagage. Vloeistoffen en gels gekocht op de luchthaven worden extra gecontroleerd en van huis meegebrachte vloeistoffen en gels mogen alleen nog maar in kleine hoeveelheden mee in de handbagage.

Wat kan ik verwachten bij de controle op de luchthavens?

Bij de beveiligingscontrole gaat alle handbagage op een lopende band door een scanner. Hier wordt ook gecontroleerd of u vloeistoffen in uw handbagage hebt. Als u dus vloeistoffen mee wilt nemen in uw handbagage, dan moet u voor vertrek -thuis of op de luchthaven - alles verpakken volgens de nieuwe voorschriften. Indien u vloeistoffen en gels tóch los in uw handbagage houdt, dient u er rekening mee houden dat ze bij de beveiligingscontrole worden ingenomen. Vóór de controlepunten vindt u speciaal ingerichte plekken waar u een plastic zakje kunt krijgen en uw vloeistoffen en gels kunt ompakken.

Waar kan ik zo'n zakje verkrijgen?

Vooralsnog is het doorzichtige plastic zakje dat aan de Europese eisen voldoet moeilijk verkrijgbaar in de winkels.
Op verzoek kunt u het doorzichtige plastic zakje gratis verkrijgen op alle Europese luchthavens.

Kan ik nog winkelen ná de paspoortcontrole nog taxfree shoppen?

Ja, na de ticket- en/of paspoortcontrole kunt u op een EU-luchthaven en in het vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de verkoper - wanneer nodig - voor u verpakt en verzegeld.
Denkt u er wél aan deze aangeschafte artikelen, tijdens uw overstap, om te pakken naar uw koffers welke weer in het ruim gaan, daar deze anders in beslag worden genomen bij security (handbagage controle) op de Amerikaanse luchthavens.

Aankopen op niet-Europese luchthavens en aan boord van niet-Europese airlines:
Indien u vloeistoffen en gels (taxfree) koopt op een niet- Europese luchthaven en u stapt over op een Europese luchthaven, moet u er rekening mee houden dat uw aankopen bij de security (handbagagecontrole) in beslag worden genomen. Dit geldt ook voor (taxfree) aankopen die u aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij hebt gedaan.

Waarom dan dit kleine plastic zakje?

Het doorzichtige plastic zakje is nodig voor de controle op de luchthaven. Als alle verpakkingen bij elkaar in het doorzichtige zakje zitten, kan het beveiligingspersoneel in één oogopslag zien of de regels zijn gevolgd. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. De controles zullen sneller gaan als alle passagiers hun spullen op deze manier verpakken. Daarom moeten alle verpakkingen ook gemakkelijk in de doorzichtige plastic zak passen en moet de zak gesloten zijn. Als u vloeistoffen en gels tóch los in uw handbagage houdt, moet u er rekening mee houden dat ze bij de beveiligingscontrole worden ingenomen.

Gelden deze regels overal?

In alle 25 landen van de Europese Unie gelden dezelfde regels, op alle luchthavens. Dus als u vertrekt of overstapt in de Europese Unie, dan gelden deze regels. In de Verenigde Staten en Canada gelden vergelijkbare regels voor handbagage. En voor landen buiten de Europese Unie kunnen andere regels gelden. Houdt u daar rekening mee.

Waar kan ik deze regels vinden?

Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) dezelfde regels voor handbagage. De handbagageregels kunt u vinden op teletekstpagina 762 of op de websites van uw luchtvaartmaatschappij of luchthaven.